top of page

YAYINLAR &

PROJELER

KİTAPLAR

asiaminör0004.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"ŞA" TÜRKÜLERİN SENFONİSİ

    Türk halk çalgıları ve senfoni orkestrası eşliğinde, yaklaşık 80 kişilik müzik topluluğuyla sahnede seyircisi ile buluşacak bir müzik ve gösteri projesidir. İki yıllık çalışma sonucunda, 12 eserden oluşan bir albümü, 3D animasyon tekniği ile hazırlanan video klibi, 40 eserlik eşsiz repertuarı ile “Uluslararası bir Türk halk müziği projesi”

KÜLTÜREL SORUMLULUK PROJESİ

    Türk müziği çalgılarının, geleneksel çalış üsluplarını bozmadan, senfonik orkestra eşliğinde çoksesli müzik icrası, bir ilktir. 40 halk türküsünün senfonik düzenlemesinin yapılmış olması, ülkemiz sanat tarihi için ilk ve önemli bir kültürel kazançtır. Sahip olduğumuz zengin kültürü tüm güzellikleriyle yansıtabilmek için her bölgeye ve yöresel tavıra örnek eserler seçilmiştir. Bu eserler bir sanatsal yaklaşım doğrultusunda, Türkiye’nin en iyi müzik adamları tarafından yeniden yapılandırılmıştır.

MÜZİK PROJESİ

“Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana yapılmış en kapsamlı Türk müziği projesi”

     Yurdumuzun her yöresinden farklı halk türküleri, yaklaşık 4ooo eserlik bir arşiv içerisinden seçilmiştir. Türkülerin senfonik orkestra düzenlemeleri, alanında söz sahibi Ünlü besteciler Cengiz Özdemir, Taner Demiralp, Serdar Fecirov, Oğuzhan Balcı, Levent Çoker tarafından yapılmıştır. Senfonik düzenlemeler yapılırken geleneksel icradan taviz verilmemiştir.

Solist Mehtap Demir eşliğinde, düzenlemesi yapılan eserlerin stüdyo kaydı yapılarak albüm çalışmasına dönüştürülmüştür. Kayıtlarda, alanında lider çok sayıda ünlü müzisyen, icralarıyla katkıda bulunmuşlardır.

BİR GÖRSEL ETKİNLİK

    ŞA yanlızca bir albüm çalışması değil seyircisiyle nefes nefese, göz göze olmak isteyen bir “stage show” sahne çalışmasıdır. ”

Sahne üzerinde her eserin duygusunu yansıtacak dans, video art, renk ve ışıklar kullanılarak ŞA’ nın müziği görsel estetik anlayışı ile birleştirilmiştir. Klasik konser anlayışının ötesinde, seyirciye görsel anlamda da keyif verecek bir gösteri hazırlanmıştır. Amacımız dünya çizgisinde bir görsel sunumdur.

VİDEO KLİP 

    Necati Demircan yönetmenliğinde “Sarı Saçla Bir Ela Göz Sende Var” adlı Orta Anadolu Türküsüne klip çekilmiştir. Çekim kalitesi ve teknikleri açısından dünyanın ritmini yakaladığımız klip çekimleri dört gün sürmüştür. Ardından iki aylık post prodüksiyon çalışması yapılmıştır.Mizahi bir hikâyesi olan klipte; Çağdaş görünüşü ile istediğinin peşinden koşan, aklına koyduğunu başaran bir kadın olarak “ŞA” Türk kadının cesaretini, zekâsını, gücünü, azmini ve aşkını temsil etmektedir.

PROJE EKİBİ

ŞA :  Mehtap Demir

Prodüksiyon Koordinatörü: Mustafa Tınç

Müzik Direktörü: Ali Kazım Akdağ

Görsel Yönetmen: Necati Demircan

KOMPOZİSYON SANATÇILARI

Cengiz Özdemir, Levent Çoker, Taner Demiralp, Oğuzhan Balcı, Serdar Fecirov,  Mustafa Tınç, Ali Kazım Akdağ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEVR-İ ALEM ÇOK SESLİ MÜZİK TOPLULUĞU

    Devr-i Alem Çok Sesli Müzik Topluluğu 2003 yılında Erol Parlak müzik okulu bünyesinde Ali Kazım Akdağ tarafından kuruldu. Kurulduğu günden bugüne çeşitli revizyonlardan geçen topluluk soprano: Altun Burcu Çankaya, Endam Öztaş; alto: Suna Uzuner, Eylem Öztaş; tenor: Ali Özdemir, Murat Aslan; bas: İmdat Taş, Faruk Çalışkan, Hasan Taş; bağlama: Güven Türkmen, Ufuk Elik, Sezgin Kalkan, Ufuk Zengin, Haydar Dönmez, Metin Aksoy; vurmalı çalgılar: Celalettin Akdağ ve topluluk şefi Ali Kazım Akdağ’dan oluşmaktadır.

    Dünyada yükselen değer olan halk müziklerini kendine kaynak alan topluluk, sazlarımızın geleneksel kullanımının yanı sıra yaptığı çağdaş denemelerle, müzik anlayışını kendine özgü bir çizgiye oturtmaktadır. Ezgilerin vokal uygulamasında ise ana ezginin geleneksel okunuşundan taviz vermeden koroda çok sesli vokal denemeler yapılmaktadır.     

    Grubun repertuarı, Anadolu müziği üzerine kurulu olmakla beraber, çeşitli kültürlerin müzikal üretimleri ve klasik batı müziğinin topluluğa özgü yorumlarından oluşmaktadır.

Orkestrada çalgıların kullanılış biçimi ve vokal eşlik anlayışı ile alanında ilk ve tek olan topluluk; ulusal ve uluslararası birçok konser ve proje içinde yer almaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EROL PARLAK BAĞLAMA BEŞLİSİ

 

    2000 yılında  Erol Parlak tarafından kurulan grupta yer alan icracılar; Erol  Parlak, Ali Kazım Akdağ, Eren Demir, Doğan Yıldırım ve Güven Türkmen’dir. Erol Parlak’ın  müzik okulunda yetişen ve müzik ekolünün öğreticiliğini yapan öğrencileri ile kurduğu grup alanında önemli başarılara imza atmıştır.

    Dünyada yükselmekte olan sanatsal halk müziği gelişimine bağlı olarak enstrumantal müzik yapan grup, temelde başka hiçbir enstrumana yaslanmadan, bağlamanın kültürel birikimi ve bütünlüğüne bağlı olarak, bağlamaya ait her tekniği ve nüansı bünyesinde barındırmaya önem vermektedir. Anlayış olarak ; özden ve genelden kopmadan geçmişin ve bugünün birikimine bağlı kalan, deneysel bir çalışma düşüncesine sahiptir. Genel olarak doğaçlama karakterli akustik performansın tercih edildiği ve amaçtan ziyade özü beslemeye yönelik çok sesli duyumu içine alan bir saund anlayışı hakimdir.  

    Grup repertuarları, Anadolu müziği üzerine kurulu, anonim ve kişisel üretimlerden oluşan; deyişlerden semahlara, türkülerden halaylara, zeybeklere ve oyun ezgilerine kadar uzanan çeşitli eserlerden meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra müziğin evrenselliği, kültürlerin yakınlaşması doğrultusu ve yeni açılımlara ulaşma anlayışı ile batı klasiklerinden W.A.Mozart’ın ‘Alla Turca’ ( Türk Marşı) adlı eseri de özgün bir şekilde yorumlanmıştır. Bağlama beşlisi bu anlamda çeşitli denemelerin yapılmaya çalışıldığı ülkemizde, gerek icra kapasitesi gerekse performansı ile konusunun ilk ve tek örneğidir. 

    Bağlama ailesinden çalgıların kullanılış biçimi, orkestrasyonu ve enstrumantal çalgı müziği icra biçimi ile pek çok alanda yenilikler yapan grup çalışmalarını ‘Eşik’ isimli enstrumantal bir albümle yayımlamıştır. Ulusal ve uluslar arası çok sayıda konser workshop ve etkinlik projesinde yer alan bağlama beşlisi, bağlama çalgı müziğimizi ve kültürümüzü uluslar arası sahnelerde başarıyla temsil etmiştir.

 

 

 

 

 

ASYA MİNÖR EZGİLER (ENSTRÜMANTAL MÜZİK ALBÜMÜ PROJESİ)

           

    Dünyanın en eski coğrafyasında, tarih kadar eski Anadolu’da yani Asia Minör’de müzik yaşamın en önemli unsuruydu. Binlerce yıldır akan bu müzik geleneği aşkın, tarihin değişen dünyanın en büyük tanığıdır.

    Kimi zaman düğünlerde, kimi zaman binlerce kişilik anfi tiyatrolarda, kimi zaman ibadetlerde küçük Asya’nın tınısını yakalamış müzisyenler tanıklıklarına devam ediyorlar.         Asia Minör Ezgiler enstrümantal müzik albümü projesi ile Anadolu’nun en özel ezgilerini ve müzisyenlerini buluşturmayı hedeflenmiştir. Bu proje ile tarihe müzikal bir not düşülmek istenmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAĞLAMA GİTAR DUO

    Bağlama - Gitar Duo 2012 yılında Efgan Rende ve Ali Kazım Akdağ tarafından kurulmuştur. Alanlarında çok sayıda bilimsel ve sanatsal etkinlikte bulunan icracılar birikimlerini paylaşmak ve bu birikimlerden hareketle ortak değerler oluşturmak amacıyla bir araya gelmişlerdir. Grup, farklı kültürlere ait ve çalgı müziği literatürüne geçmiş eserleri yeni bir yorumla seslendirmektedir. Enstrümanların sahip olduğu teknikleri yeni bir bakış açısıyla buluşturmak ve çalgı repertuvarına yeni ezgiler kazandırmak grubun temel amaçlarından biridir. Duo’nun repertuvarında; Anadolu’da var olan müzikal öğelerin yanı sıra dünyanın başka bölgelerinde var olan müzikal üretimler de yer almaktadır.

Canlı performans icra anlayışı, Duo’nun sahne anlayışının temelini oluşturmaktadır. Çalışmaların bir sonucu olarak üretimlerin dinleyicilere ulaştırılması amacıyla 2014 yılında ilk albüm çalışması yayımlanmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÇANAKKALE TÜRKÜLERİ PROJESİ

    Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılan proje aracılığı ile Çanakkale Zaferine ilişkin yeni eserlerin üretilmesi ve geniş bir alan araştırmasıyla unutulmaya yüz tutmuş eserlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Projenin müzikal ayağında halk çalgıları orkestrası modeli oluşturularak çoksesli bir icra anlayışı ile yeni bir müzikal yaklaşım sergilenmeye çalışılmıştır. Projenİn çok sesli halk çalgıları orkestra düzenlemeleri Ali Kazım Akdağ tarafından yazılmıştır. Proje 2018 yılında Çanakkale Zaferinin 100. yılı şerefine dünya prömiyerine çıkmış ve yapılan iki konserle sergilenmiştir. 

YUNUS DİLİNDEN PROJESİ

    Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yapılan proje aracılığı ile  Yunus Emre'nin evrensel öğretisinin yaşatılması ve yeni üretimler aracılığıyla dünyaya duyurulması amaçlanmıştır. Projenin müzikal ayağında çok sesli halk çalgıları orkestrası modeli oluşturularak klasik batı müziği orkestrası ile birleştirilmiş ve bu birleşim aracılığı ile yeni bir müzikal yaklaşım sergilenmeye çalışılmıştır. Projenİn çok sesli halk çalgıları orkestra düzenlemeleri Ali Kazım Akdağ tarafından yazılmıştır. Proje 2018 ve 2019 yılında dünya prömiyerine çıkmış ve yapılan iki konserle sergilenmiştir. 

PROJELER

bottom of page